စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္မႈအတြက္ အစားအစာက အသံုးဝင္တယ္လို႔ သင္ထင္ပါသလား။
မွန္ပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ စိတ္ခံစားမႈဟာ ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့
အစားအစာ တခ်ဳိ႕မွာ ဆီ႐ိုတိုနင္ဓာတ္၊ ထရစ္ပတိုဖန္ဓာတ္စတဲ့ စိတ္ခံစားမႈ
ေကာင္းေစတဲ့ ဓာတ္ေတြအျပင္ ဗီတာမင္ B6၊ B12 နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္စတဲ့
အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနလို႔ပါ။
(၁) ဂ်ဳံမႈန္႔
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့
ေကာက္ႏွံ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔နဲ႔ ဆန္လံုးညိဳေတြလို ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို
စားေပးရင္ စိတ္ၾကည္ႏူး ႏွစ္သိမ့္မႈကို ရရွိေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ အစာမွာ ထရစ္ပတိုဖန္ ပါဝင္လို႔ပါ။ ထရစ္ပတိုဖန္က
ဦးေႏွာက္ထဲကို ပိုမိုေရာက္ရွိေလေလ၊ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ဆီ႐ိုတိုနင္ကို ပိုမို
တည္ေဆာက္ႏိုင္ေလေလျဖစ္ကာ စိတ္ၾကည္ႏူး ေပ်ာ္ရႊင္မႈကို ရရွိေစပါတယ္။
(၂) ဆယ္လ္မြန္ငါး
ေလ့လာမႈေတြအရ
အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ဟာ စိတ္က်သက္သာေစတဲ့ အစြမ္းရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
တစ္ေန႔မွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ၃ ဒသမ ၄ ဂရမ္မွီဝဲတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္
အမ်ဳိးသမီးေတြက အာနိသင္မပါတဲ့ ေဆးကိုပဲ မီွဝဲတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္
အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ စိတ္က်ေရာဂါ လကၡဏာေတြ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတယ္လို႔
ေလ့လာမႈႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အိုမီဂါ ၃ ဟာ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ
Neurotransmitter လမ္းေၾကာင္းေတြ ေပၚလာေစလို႔ပါ။ အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္တဲ့
အေကာင္းဆံုး အစာေတြက ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဟာအင္းငါးနဲ႔ ဆာဒင္းငါးတို႔
ျဖစ္ၾကပါတယ္။ သီဟိုဠ္ေစ့နဲ႔ ေရႊဖ႐ံုေစ့ေတြမွာလည္း အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္ပါတယ္။
ဆယ္လ္မြန္ငါးမွာ ဗီတာမင္ဒီလည္း ပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္ဒီကလည္း
စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ ျဖစ္ပါတယ္။
(၃) ႏြားႏို႔ေရာထားေသာ ေကြကာ
ဗီတာမင္ဒီဟာ
ဆီ႐ိုတိုနင္အဆင့္ကို တိုးေစတယ္လို႔ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
ဗီတာမင္ဒီက စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈကို
ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီဟာ ရာသီေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာေတြျဖစ္တဲ့
ပူပင္ေသာက မ်ားတာ၊ ႏံုးတာ၊ ပင္ပန္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို
ေနေရာင္ျခည္ကေန အဓိက ရရွိသလို အစားအစာကေန အနည္းငယ္ ရရွိပါတယ္။
ဗီတာမင္ဒီကို ႏြားႏို႔ေရာထားတဲ့ နံနက္စာေကြကာမွာ ေတြ႕ရၿပီး က်န္းမာတဲ့
နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ကို တည္ေဆာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီဟာ အ႐ိုးပါးေရာဂါ၊
ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ကိုယ္ခံအားလြန္ကဲတဲ့ ေရာဂါေတြကိုလည္း
သက္သာေစပါတယ္။
(၄) ငွက္ေပ်ာသီး
လတ္တေလာ
စစ္တမ္းတစ္ခုအရ စိတ္က်ေဝဒနာ ခံစားေနရတဲ့ လူအမ်ားစုဟာ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုး
စားၿပီးတဲ့အခါမွာ စိတ္ခံစားမႈ သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္လာတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ထရစ္ပတိုဖန္ဆိုတဲ့ ပ႐ိုတင္းတစ္မ်ဳိး ပါဝင္ၿပီး
ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆီ႐ိုတိုနင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲလိုက္တာေၾကာင့္ပါ။ ဒါ့အျပင္
ဗီတာမင္ B6 ပါတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းဂလူးကို႔စ္ အဆင့္ကို တည္ၿငိမ္ေစကာ
စိတ္ခံစားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေသြးဆံုးခါနီး ခံစားရတတ္တဲ့
ေဝဒနာေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ပန္းသီးတစ္လံုးနဲ႔ယွဥ္ရင္ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ
ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ေလးဆ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ပါဝင္မႈက ႏွစ္ဆ၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္
ပါဝင္မႈက သံုးဆ၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ သံဓာတ္ပါဝင္မႈက ငါးဆနဲ႔ တျခားဗီတာမင္နဲ႔
သတၱဳဓာတ္ပါဝင္မႈက ႏွစ္ဆ ပိုမ်ားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
(၅) အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္
ေလ့လာမႈမ်ားစြာအရ
ေခ်ာကလက္ကို မေကာင္းတဲ့ စိတ္ခံစားမႈ ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့
အစာလို႔ ဆိုပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ဟာ အန္ေဒၚဖင္ဆိုတဲ့ စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့
ေဟာ္မုန္း အထြက္တိုးေစတာေၾကာင့္ စိတ္ၾကည္ႏူးမႈကို ရရွိေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ကိုကိုးမႈန္႔နဲ႔ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဖေလဗေနာ
သိသိသာသာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ေသြးစီးဆင္းမႈကို
ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/news-61548
Monday, July 9, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment