ေရႊဖ႐ံုသီး အေစ့
ေရႊဖ႐ံုသီးေစ့ဆိုတာ
ကြ်န္ေတာ္တို႔ ႏိုင္ငံမွာ ေစ်းလည္းမႀကီး၊ ရွားလည္းမရွားတဲ့ သဘာဝ
အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးပါ။ ေရႊဖ႐ံုသီးေစ့ကို ေလွာ္ၿပီး အခြံခြာ
ဒီအတိုင္းစားၾကသလို ျမန္မာ့႐ိုးရာ လက္ဖက္သုပ္၊ ခ်င္းသုပ္ထဲ
ေရာစားၾကေလ့ရွိပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီးေစ့သာမက ဖ႐ံုေစ့အနက္ ဆိုတာလည္း
လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ စားစရာ တစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ဒီလိုကြ်န္ေတာ္တို႔ လက္တစ္ကမ္းက သဘာဝ
အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ အရသာရွိျခင္းထက္ အမ်ားႀကီး ပိုတန္ဖိုးႀကီးမားလြန္းတဲ့
အာနိသင္ေတြကို သိရွိေစဖို႔ The Voice Weekly စာမ်က္ႏွာမ်ားမွ
အလ်ဥ္းသင့္သလို ေရးသား ေဖာ္ျပေပးသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရာဂါ တစ္ခုခ်င္း
အေသးစိတ္ ေဆာင္းပါးေတြ ဆက္တိုက္ တင္ဆက္လာရာမွ တစ္ပတ္ျခား၊ ႏွစ္ပတ္ျခား
အေျပာင္းအလဲေလးေတြ အေနနဲ႔ သဘာဝထဲက အာဟာရ၊ အာဟာရထဲက က်န္းမာျခင္း က႑မ်ား
တင္ဆက္ျခင္းကို ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။
ေရႊဖ႐ံုသီးေစ့၏ က်န္းမာေရးအေပၚ ထူးျခားစြာ အက်ိဳးျပဳေသာ အာနိသင္ (၁၁) ခု
(၁) ဆီးကိ်တ္ေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း
ေရႊဖ႐ံုသီးေစ့ထဲမွာ
ပါတဲ့ သဘာဝ အာဟာရ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ဆီးက်ိတ္က်န္းမာေရးကို
ေစာင့္ေရွာက္ေပးႏိုင္ၿပီး အသက္ ၅၀ ေက်ာ္ အမ်ိဳးသား ဆယ္ဦးမွာ သံုးဦး
ခံစားရေလ့ရွိတဲ့ ဆီးကိ်တ္ႀကီးေရာဂါ (Benign Prostate Hypertrophy, BPH)၊
အဲဒီကေနတစ္ဆင့္ ဆက္ျဖစ္သြားတတ္တဲ့ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ (Prostate Cancer)
ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးက်ိတ္ႀကီးေရာဂါ ခံစားေနရသူေတြမွာလည္း
ဆီးသြားရခက္တဲ့ ျပႆနာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။
(၂) ဆီးအိမ္၏ လုပ္ငန္းစြမ္းေဆာင္ရည္ကို တိုးတက္ေစျခင္း
ဆီးအိမ္ရဲ႕ အညစ္အေၾကး စြန္႔ထုတ္ႏိုင္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစလို႔ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ကင္းေဝးေရးပါ အက်ိဳးျပဳပါတယ္။
(၃) အမ်ိဳးသား သဘာဝ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ျမႇင့္တင္ေပးျခင္း
အမ်ိဳးသားေကာ
အမ်ိဳးသမီးပါ လိင္မႈကိစၥ ပံုမွန္စိတ္ဝင္စားဖို႔၊ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္ဖို႔
ဇင့္ (Zinc) နဲ႔ အျခားေသာ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္မ်ား လိုအပ္ပါတယ္။
ဒီလိုအပ္ခ်က္ေတြကို ျဖည့္ဖို႔ ဖ႐ံုေစ့ဟာ အေတာ္ေလးေကာင္းတဲ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ
တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
(၄) စိတ္က်ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျခင္း
ေရႊဖရံုသီးအေစ့ဟာ
L-Tryp-tophan လို႔ေခၚတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝတာမို႔
စိတ္က်ေရာဂါဝင္လာျခင္းကို ေကာင္းေကာင္း တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၅) အ႐ိုးပြေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျခင္း
ဇင့္ဟာ
ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အေရးႀကီးေသာ ပံုမွန္ဇီဝျဖစ္စဥ္ႀကီး ၇ ခုမွာ အေရးပါေသာ
ဓာတ္ကူပစၥည္း အေနနဲ႔ပါသလို အ႐ိုးတည္ေဆာက္ရာမွာလည္း မထင္ရွားေပမယ့္
အေရးႀကီးေသာ အခန္းက႑က ပါဝင္ပါတယ္။ အ႐ိုးပြျခင္းကို ကာကြယ္ဖုိ႔
ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ဗင္တာမင္ဒီေတြခ်ည္းပဲ စားေနလို႔ မရဘဲ ဇင့္ပါ ပါဝင္ေအာင္
စားသံုးေပးရပါမယ္။ ဖ႐ံုသီးေစ့မ်ားဟာ ဇင့္ (Zinc) ေခၚ သြပ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝပါတယ္။
(၆) သဘာဝ အေရာင္က်ေဆး
ေရႊဖ႐ံုသီး အေစ့ မ်ားမ်ားစားေပးရင္ ေရာင္ယမ္းနာက်င္မႈကို အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသနမ်ားစြာအရ သိရပါတယ္။
(၇) ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ျခင္း
ဖ႐ံုသီး
အေစ့ထဲမွာ ဆီးေက်ာက္ရဲ႕ အဓိက ကုန္ၾကမ္းျဖစ္တဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ေအာက္ဇဲလိတ္
(Calcium Oxalate) အနည္က် ဖြဲ႕တည္ျခင္းကို တားဆီးႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား
ပါဝင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားအရ သိရပါတယ္။
(၈) သန္ေကာင္ႏွင့္ ကပ္ပါးေကာင္မ်ားကို ႏိုင္နင္းျခင္း
ေရႊဖ႐ံုသီး
အေစ့ကို သန္က်ေဆး၊ သန္ေသေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ကမ႓ာအရပ္ရပ္က
အခ်ိဳ႕ေသာ တိုင္းရင္းသားေတြမွာ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ ႀကိတ္ေခ်ၿပီး သဘာဝအတိုင္း
သံုးၾကတာမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မသန္႔ရွင္းတဲ့ေရ ေသာက္သံုးျခင္း၊
ထိေတြ႕ျခင္းနဲ႔ ခ႐ုေတြဆီက ကူးစက္တတ္တဲ့ Schistosomiasis ေခၚ အျပင္းဖ်ား
ကပ္ပါးေရာဂါမ်ိဳးကိုလည္း သဘာဝအတိုင္း ႏွိမ္နင္းႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိေနလို႔
ေဆးဝါး အေနနဲ႔ အသံုးခ်ႏိုင္ေအာင္ ဆက္လက္ေလ့လာမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ လိုရင္းေျပာရရင္ေတာ့ ေရႊဖ႐ံုသီးေစ့ဟာ ကပ္ပါးပိုးကူးစက္မႈမ်ား
(Parasitic Infections) အတြက္ ကိုယ္ခံအားကို ျမႇင့္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၉) ႀကီးမားေသာ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္ရင္းျမစ္ တစ္ခု
ဖ႐ံုေစ့
လက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္မွာ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ေယာက္ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့
မဂၢနီစီယမ္ သတၱဳဓာတ္ရဲ႕ ၉၂ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ ပါဝင္လို႔ အာဟာရေကာင္း
တစ္ခုလို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ မဂၢနီစီယမ္ဟာ အ႐ိုးနဲ႔ သြားေတြ
က်န္းမာႀကံ႕ခိုင္ဖို႔၊ အာ႐ံုေၾကာအဖြဲ႕ ပံုမွန္ေကာင္းမြန္ဖို႔၊
စြမ္းအင္ထုတ္ဖို႔အတြက္ အေရးႀကီးစြာ လိုအပ္ၿပီး ယေန႔ေခတ္မွာ မဂၢနီစီယမ္
ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ ပိုမ်ားလာတာကို ေလ့လာေတြ႕ရွိရလို႔ Fast Food ေခၚ အသင့္စား၊
အျမန္စာေတြကို စားသံုးမႈမ်ားသူေတြ သတိျပဳသင့္တဲ့ အခ်က္တစ္ခုပါပဲ။
(၁၀) မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ က်ေစျခင္း
ဖ႐ံုေစ့ထဲမွာ
Phytosterol ေခၚ အပင္ထြက္ အဆီဓာတ္ တစ္မ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္။ ၎ဟာ ေသြးထဲက LDL
ေခၚ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီဓာတ္ ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒါဟာ ဖ႐ံုသီးေစ့သာမက အခြံမာသီးအဆံမ်ားမွာလည္း ဒီအာနိသင္ ရွိပါတယ္။
(၁၁) ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ေပးျခင္း
Phytosterol
ဟာ ကိုလက္စထေရာ က်ဆင္းေစလို႔ ကိုလက္စထေရာေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ ကင္ဆာ
အေတာ္မ်ားမ်ား (ဥပမာ - ရင္သားကင္ဆာ) ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္
ရွိပါတယ္။
အထက္ပါ က်န္းမာေရး အာနိသင္ေကာင္းမ်ား ရရွိဖို႔ ဖ႐ံုေစ့ကို မၾကာခဏ စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ဆက္ပိုင္လင္းခန္႔ (ေဆး-၂)
By The Voice Weekly
Shared from http://news.yatanarpon.com.mm/news/article-49379
Monday, July 9, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment